Our location

Our campus is located approximately 7 km from Paarl in the Western Cape on the Simondium (R45) road. The site is nestled between spectacular mountains and surrounded by orchards and vineyards. Our seasons are distinct, with cold, wet and stormy winters, dry and hot summers, fresh green springtimes and autumns dressed in the most vivid colours!

Our buildings and gardens are spread over 8 hectares, which gives us enough space to grow our own food, have unique and individual learning neighbourhoods, a communal area and sports field.

The buildings have been designed to allow for a calming, balanced, grounded environment in which children are always visually and emotionally connected to the natural landscape.

A note from our architects

The Green School South Africa campus is spatially defined by Paarl Rock, the Drakenstein Mountains and Simonsberg. The spatial arrangement at a macro level is what inspired the space making at the site-specific scale, and down to the individual buildings and spaces between them.

The campus constitutes of various clusters of buildings, nestled in amidst orchards, vegetable gardens, meandering routes, landscaped terraces and spill-out spaces. A series of organic shaped ‘werf’ walls weave the individual clusters of buildings into a coherent whole, creating a world of passageways and spaces for learners to discover. While waterbodies are connected with ‘lei water’ channels that are gravity fed, both referenced from the vernacular, Cape Dutch Architecture. The positions of the different zones and buildings have been carefully considered, taking into account passive design principals, feng shui and the Living Building petals. The result being harmonious spaces where humankind and nature can reconnect.

To further enhance this idea, all buildings are constructed from naturally and locally sourced materials to integrate the object within its surroundings. These organic shaped buildings with large oversailing leaf-like roof structures, punched openings, bay windows, clerestory windows, textured screening elements, create enticing and playful spaces for children to engage and explore. 

leo massa in tristique Curabitur dapibus ipsum mi, sit risus